Redegørelse

Fondsbestyrelserne er ansvarlige for at vurdere, om Anbefalingerne for god Fondsledelse skal følges eller ej. Fonde omfattede af erhvervsfondsloven skal via deres årsrapporter redegøre for, hvordan de forholder sig til anbefalingerne, uanset om de følges eller ej.

  • Opdateret 10. januar 2025

Skemaer til redegørelse

Til brug ved udarbejdelsen af redegørelse for anbefalinger for god Fondsledelse har Komitéen for god Fondsledelse udarbejdet et skema, som de erhvervsdrivende fonde kan vælge at anvende.

Det anbefales, at fondene hvert år downloader et nyt skema for derved at sikre, at det senest opdaterede skema anvendes. Anvendelse af samme struktur fra år til år gør det let for fondens interessenter at finde, bearbejde og sammenligne informationerne.

Nye Anbefalinger for god Fondsledelse 2025

Komitéen henleder opmærksomheden på, at der til brug for bestyrelsernes redegørelse for god fondsledelse i forhold til nye Anbefalinger for god Fondsledelse 2025 er udarbejdet et nyt skema, som er gældende for regnskabsår, der begynder 1. januar 2025 eller senere.

Skema til redegørelse 2020

Komiteen for god Fondseldelse har udarbejdet et dansk og et engelsk skema til redegørelsen for Anbefalinger for god Fondsledelse 2020, der kan anvendes i forbindelse med aflæggelse af årsrapport med regnskabsår, der begynder før den 1. januar 2025.

Skema til redegørelse 2025

Komiteen for god Fondseldelse har udarbejdet et skema til redegørelsen for Anbefalinger for god Fondsledelse 2025, der kan anvendes i forbindelse med aflæggelse af årsrapport med regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere.

Formkrav

Bestyrelsen i en erhvervsdrivende fond skal udarbejde en redegørelse for god fondsledelse, hvori bestyrelsen forholder sig til hver enkelt anbefaling i Anbefalingerne for god Fondsledelse.

Bestyrelsen skal, jf. erhvervsfondslovens § 60, for hver enkelt anbefaling redegøre for, om fonden følger anbefalingen, eller forklare:

  • hvorfor bestyrelsen har valgt at indrette sig anderledes, og
  • hvordan bestyrelsen i stedet har valgt at indrette sig.

Redegørelsen skal, i henhold til årsregnskabslovens § 77 a, medtages:

  • i ledelsesberetningen eller noterne i årsrapporten, eller
  • på fondens hjemmeside med en præcis henvisning dertil i ledelsesberetningen eller noterne.

Bestyrelsen skal i sin redegørelse, jf. erhvervsfondslovens § 60, udelukkende forholde sig til anbefalingerne. Indledningen til anbefalingerne samt kommentarerne uddyber anbefalingerne og bør inddrages i bestyrelsens arbejde med anbefalingerne.

Oplysningerne i bestyrelsens redegørelse bør præsenteres på en overskuelig måde. Følger fonden ikke en anbefaling, bør forklaringen herom være klar og fyldestgørende, således at den sætter læseren i stand til at forstå bestyrelsens valg og begrundelsen herfor.

Redegørelsen skal vedrøre samme periode som årsrapportens regnskabsperiode, og offentliggøres samtidig med årsrapporten.

Til brug ved udarbejdelsen af redegørelsen har Komitéen for god Fondsledelse udarbejdet et skema, som de erhvervsdrivende fonde kan vælge at anvende. Skemaet findes længere nede på denne side. Anvendelse af samme struktur fra år til år gør det let for interessenterne at finde, bearbejde og sammenligne informationerne. Komitéen for god Fondsledelse har også udarbejdet en række spørgsmål og svar, der fungerer som vejledning generelt og til de specifikke anbefalinger.

Anbefalingerne for god Fondsledelse gælder alene for de erhvervsdrivende fonde, men ikke-erhvervsdrivende fonde, andre selvejende institutioner og fondslignende foreninger m.v. kan med fordel hente inspiration i anbefalingerne.

Forklaringer på afvigelser

Redegørelsen for god fondsledelse skal udarbejdes ved brug af 'følg eller forklar'-princippet i forhold til hver enkelt anbefaling. Princippet betyder, at bestyrelsen i den enkelte erhvervsdrivende fond selv afgør, i hvilket omfang bestyrelsen ønsker at efterleve anbefalingerne. Når en anbefaling følges skal dette oplyses særskilt i forhold til hver anbefaling. Når en anbefaling ikke følges skal fonden forklare hvordan den i stedet har indrettet sig og hvorfor.

'Følg eller forklar'-princippet er et bærende element i anbefalingerne, og er forankret i erhvervsfondslovens § 60. Eventuelle forklaringer skal vedrøre den enkelte anbefaling, og skal sætte læseren i stand til at forstå fondens ledelsesform.

Efterlever en erhvervsdrivende fond ikke en anbefaling, skal bestyrelsen for hver enkelt anbefaling forklare;

  • hvorfor bestyrelsen har valgt at indrette sig anderledes, og
  • hvordan man i stedet har valgt at indrette sig.

Manglende efterlevelse af en anbefaling er ikke et regelbrud, men udtryk for, at bestyrelsen konkret, og af grunde den har redegjort for, har valgt at indrette sig på en anden måde end den, der fremgår af anbefalingen.

Fondsmyndigheden kan, jf. erhvervsfondslovens § 60, stk. 2, pålægge bestyrelsen at redegøre for, hvorledes bestyrelsen forholder sig til anbefalingerne, hvis fonden;

  • ikke forholder sig til en eller flere anbefalinger,
  • ikke forklarer en afvigelse,
  • giver en forklaring om en afvigelse, som er åbenbart grundløs eller uden mening, eller
  • forklarer en afvigelse, men ikke forklarer, hvordan man i stedet har valgt at indrette sig.